Könsherpes

Könsherpes är något som är mycket vanligt och detta är ett virus. Det överförs främst när du har sex och det visar sej som blåsor och sår i underlivet. Du blir aldrig av med herpes men det går att lindra symtomen med läkemedel. När du fått herpes kanske du inte ens märker det eller får väldigt lindriga symtom. Det brukar börja med att du får små blåsor och dessa spricker och det blir sår. Oftast brukar det börja med att din hud känns öm och sen kan det sticka eller svida. Huden kan också bli rödaktig och det kan göra ont när du kissar.

Hur lång tid det tar tills du får symtom från det du har blivit smittad är väldigt olika. Det kan komma på någon dag men det kan även ta veckor och du kan känna dej lite sjuk och kanske få feber första gången du får könsherpes. Vanligast är att det tar mellan tre och sju dygn efter det du blivit smittad. Blåsorna, såren och smärtan kan vara kring tre veckor innan de försvinner.

Vart i underlivet kan jag få herpes blåsorna?

Det kan vara på dina skinkor och lår, i ditt urinrör, I eller kring slidan, på pungen eller din penis samt kring analöppningen. Detta beror på att dina nerver i underlivet, övre delen av låret och ljumskarna sitter ihop. På så sätt kan du få symtom även på de ställena. Det är väldigt olika hur symtomen visar sej och hur besvären visar sej.

En del får bara blåsor en gång medan en del får det flera gånger. De som får blåsor flera gånger kan ha en fördel att de inte blir lika besvärliga som första gången. Har du en infektion i kroppen, är förkyld eller om du är stressad så kan könsherpes återkomma. Stress är aldrig bra, kroppen reagerar på det så en stressfri tillvaro är det allra bästa, även om det är svårt i vårt samhälle idag. Men försök minska på stressen, det är nyttigt för dej, din kropp och hälsa.

könsherpes hos män och kvinnor

Hur smittar könsherpes?

Könsherpes smittar först och främst genom att du har sex. Om den du har sex med har könsherpes så smittar det mest när denne personen har blåsor eller sår. Men det kan smitta utan att din sexpartner har blåsor eller sår och alltså inte har några symtom alls. Det är även så här att könsherpes dör relativt fort när det är utanför kroppen. Det pga. att det överlever inte utanför kroppen och är känsligt för luft. Så du behöver inte vara orolig att du får herpes på offentliga toaletter och liknande. I ovanliga fall så kan en person som har munherpes smitta dej om ni har munsex. Då får du underlivsherpes i munnen eller i slidan/penis, men det är som sagt väldigt ovanligt.

Hur undviker jag att få könsherpes?

Det är som vanligt kondom som skyddar dej mot könssjukdomar. Så använd alltid kondom. Det finns även slicklapp, denna använder du om du har munsex med en kvinnas slida. Det är också väldigt viktigt att tvätta händerna, använd gärna handsprit eller tvätta händerna noga med tvål och vatten.

Klia dej inte i ögonen om du rört på något ställe på kroppen om du eller din partner har herpes. Detta för att det kan sprida sej till ögat och/eller orsaka inflammation. Så att tvätta händerna noga är alltså väldigt viktigt. Om ni båda har samma sorts könsherpes så är det inte någon fara för smitta, ni har ju redan det båda två. Om du och din partner använder sexleksaker så var noga med att tvätta dom noga efter att ni använt dom, gärna med handsprit eller alsolsprit.

När ska du söka vård?

Det ska du göra så snart du misstänker att du fått könsherpes. Du ska då gå till din vårdcentral och få en undersökning så att de kan ta prover för att se om du har drabbats. Alternativt att du väljer att söka vård på ett godkänt EU apotek online, se nedan. När du har följande symtom så bör du söka vård:

  • Om det är första gången du får könsherpes.
  • När du har svåra besvär av herpes.
  • I de fall du får variga sår och blåsor i ditt underliv.
  • Har du svåra besvär och känner dej mycket sjuk, tex. stel i nacken, kraftig huvudvärk, ring 1177.
EU-APOTEKRECENSIONFRI FRAKTBESÖK APOTEK
euroClinixJa
HealthexpressJa
121docJa
TreatedJa

Om du mår dåligt och behöver något som lindrar så kan du ta paracetamol. Det finns även en receptfri salva på svenska nätapotek, som heter Xylocain som du kan smörja på. Ha lösa kläder det känns bättre och använd mild tvål i underlivet. Även Silvergel eller Silvercreme kan lindra det värsta, det kan du köpa här.

Könsherpes är väldigt vanligt och det finns hjälp att få. Det du ska tänka på är att använda kondom och slicklapp vid sex/munsex. Tvätta händerna noga och var försiktig.