Hemorrojder

Hemorrojder är något som är vanligt och i de flesta fall är det inget som är farligt. Man tror att cirka 40% av alla vuxna har eller har haft besvär av hemorrojder och blir vanligare ju äldre man blir. Det är mer vanligt att män har hemorrojder och kosten sägs vara en bidragande faktor. De symtom du kan få är att du blöder från ändtarmen, det kan även klia och svida. Du kan även få slem och/eller avföring som du ”läcker” plus att du kan känna att det buktar ut vid analöppningen.

Andra symtom kan vara att det gör ont när du bajsar. Om du får små blödningar så kan du se på toalettpappret att det är lite ljusrött när du torkar dej och då kan det vara hemorrojder som du fått. De läker oftast ut av sej själv men i vissa fall kan man behöva läkemedel som hjälper och lindrar dina symtom. Om du krystar, tex. om du är hård i magen så kan de komma fram, om du känner med fingrarna så kan du trycka in hemorrojderna på egen hand. Men det kanske inte går att göra det, de kan vara stora eller svåra att trycka in igen och det kan göra ont om de är inflammerade.

så här ser hemorrojder ut

Så här ser hemorrojder ut. Eftersom bilderna kan uppfattas som obehagliga så har vi valt att lägga ut bilden som mycket liten. Klicka på bilden för att göra den större.

Utvalda apotek online

EU-APOTEKRECENSIONFRI FRAKTBESÖK APOTEK
euroClinixJa
HealthexpressJa
121docJa
TreatedJa

Hemorrojder – vad är det?

De flesta har nog hört talas om hemorrojder, men alla vet nog inte riktigt vad det är för något. Det är små kuddar som finns i analkanalen och är bindväv och blodkärl. Om dessa svullnar upp så blir de större och kan glida ner så dessa kommer ut genom analöppningen, detta är då inre hemorrojder. De yttre är något som bildas i huden precis vid analöppningen, som flikar. Man brukar få både ytter och inre samtidigt.

Det är i de allra flesta fall helt ofarligt, de läker vanligen av sej självt. Och påverkar inte din sexuella hälsa men kan vara besvärande rent psykiskt. Men, det kan även vara något annat än hemorrojder när du får blod i avföringen. Så, för säkerhets skull kontakta din vårdcentral första gången du får det, så att du kan utesluta att det är något annat än hemorrojder.

Orsaker till att man får hemorrojder

Om du får förstoppning så ökar risken för att du får hemorrojder, detta eftersom du krystar extra mycket. En del läkemedel har biverkningar som gör dej förstoppad, därmed ökad risk. Det kan vara läkemedel som är smärtstillande, läkemedel mot psykiska sjukdomar, högt blodtryck, mot sur mage och även järnpreparat. Det kan vara bra att rådgöra med din läkare om du äter läkemedel och har besvär med hemorrojder. Här får du och läkaren överväga för och nackdelar med läkemedel/hemorrojder.

Kvinnor som är gravida får ofta hemorrojder och det beror på att en gravid kvinna har mer blod i kroppen. Barnet trycker på buken och de stora blodkärlen där och detta i sin tur gör att blodet cirkulerar sämre. På så sätt så blir trycket på ändtarmen och dess blodkärl större och därför bildas hemorrojder. Kroppen går igenom en process där hormonerna förändras hos en gravid kvinna och just hormonerna kan ställa till det också.

Livsstilen påverkar

Även livsstilen påverkar om du kan få hemorrojder. Det som alltid är vettigt är att du äter rätt kost och rör dej dagligen och slutar röka. Om du äter för lite fibrer så kan det orsaka hemorrojder, även om du är överviktig och sitter stilla mycket. Så en sund livsstil är A och O för din hälsa, som alltid!

I de fall du har besvär och går till din vårdcentral och det inte är hemorrojder du har. Så kan det vara lite olika besvär, såsom en bakterieinfektion, fistel, hudinfektion, mask i tarmen, inflammatorisk tarmsjukdom eller något annat.

Det finns behandling att få

Det vanliga är som vi tidigare nämnt, att man inte får så svåra besvär av hemorrojder. Men ibland så ger det mer besvär och du behöver få hjälp. Vid kraftiga blödningar så kan det hjälpa med en injektionsbehandling, detta innebär att de sprutas in en vätska och hemorrojder skrumpnar och därmed minskar. Det finns något som heter gummibandsligering, då dras ett gummiband runt hemorrojden och utan blodtillförsel så skrumpnar hemorrojder och lossnar. Även operation kan vara aktuellt, då skärs hemorrojder bort och du blir sövd, antingen med ryggbedövning eller sövs man. Men detta är inte väldigt vanligt så det är inget att oroa sej för och om du har svåra besvär så finns hjälp att få!

Lindra smärtan och klådan

Om du har besvär av hemorrojder och behöver något som lindrar din smärta och även dämpar klådan. Då finns det receptfria salvor och stolpiller att köpa på svenska nätapotek för att prova om det fungerar. En sådan behandling ska du använda under en period av 2-3 veckor och det är viktigt du följer instruktionerna noga. Om du behöver ytterligare läkemedel så finns det receptbelagda läkemedel du kan köpa på eu apotek online. Euroclinix och 121doc är två godkända eu apotek med online service som vi kan rekommendera.

Slutord

Hemorrojder är ofarligt och du får oftast lindriga symtom och om du får smärta eller klåda finns behandling att få. Första gången du får hemorrojder så rekommenderar vi dej att gå till din vårdcentral. Detta är viktigt så att du kan få bekräftat om det är hemorrojder eller om det är något annat. Summan är att det är ofarligt, går att lindra och det är många som har detta problem, så du är inte ensam. Som alltid så ska man leva ett sunt liv, motion och bra kost så kommer du att hålla din hälsa god.