Sluta röka

Att sluta röka är inte det lättaste, men det går om du vill och du får hjälp. Det finns idag många olika sätt att få hjälp med att sluta röka. Om du bestämt dej för att bli fri från ditt beroende så ska du läsa denna artikel och vi hoppas att vi kan hjälpa dej med tips och råd. Som du säkert vet så orsakar rökning många dödliga sjukdomar och varför sätta din hälsa på spel i onödan?

Förutom att man är beroende av tobak, så är det en livsstil på ett sätt. Man skapar vanor, du tänder en cigarett när telefonen ringer för att ta ett exempel. Det blir en vana och du tänder cigaretten av gammal vana helt enkelt och inte för att du är röksugen. För de flesta rökare ”smakar det bäst” med ett bloss efter maten eller till kaffet. Resten är oftast en ful ovana, men det är så klart olika från person till person.

Utvalda EU apotek

EU-APOTEKRECENSIONFRI FRAKTBESÖK APOTEK
euroClinixJa
HealthexpressJa
121docJa
TreatedJa

Hur kan man få hjälp med att sluta röka?

Idag finns en stor marknad med sluta-röka-metoder. Det är allt från rådgivning, akupunktur, nikotinplåster till receptbelagd medicin, så om du vill sluta röka så finns det en hel del hjälp att få. Vad som passar dej bäst är svårt att säga eftersom det är så individuellt från person till person. Men vi tror att du måste ha viljan för att kunna sluta. När du tagit beslutet att sluta röka så får du räkna med att det blir en kamp, det är inte enkelt, men det går, bara du har viljan.

sluta röka innan det är försent

Rökning – så farligt är det

Det är idag känt att rökning är farligt och ger en massa sjukdomar, även dödliga sjukdomar. Även om du redan rökt i många år så är det aldrig försent att sluta röka, ju tidigare du slutar att röka, ju bättre. Det kan vara så att vissa sjukdomar inte utvecklas om du slutar röka. Lungorna tar mycket stryk av rökning och lungsjukdomen KOL (kroniskt obstruktiv lungsjukdom) är vanlig bland rökare. Detta är en hemsk sjukdom som kommer smygande och är mycket smärtsam och leder till döden.

Hjärtsjukdomar är vanligt bland rökare, detta på grund av att rökning bidrar till åderförkalkning. Vilket i sin tur leder till att blodflödet i hjärtat blockeras och då kan du få en hjärtattack. Det som då kan ske är att du måste gå igenom en bypassoperation och det är ett stort och komplicerat ingrepp. Utöver det så är det större risk att få en stroke när man röker.

Konsekvenser av rökning:

 • Högt blodtryck
 • Andnöd och förvärrad astma
 • Impotens och erektil dysfunktion
 • Olika cancerformer tex. lungcancer
 • Extra känslig för infektioner
 • Stroke
 • Hjärtinfarkt
 • Hjärt och kärlsjukdomar
 • Rubbningar i cirkulationen
 • Kroniska luftvägssjukdomar, tex. emfysem, kronisk bronkit mm.
 • Ökad risk för plötslig spädbarnsdöd
 • Snabbare åldrande
 • Sämre sexuell hälsa
 • Passiv rökning drabbar din omgivning mycket negativt
 • Och mycket mera, rökning är farlig för alla

KOL dödar – Sluta röka i tid

KOL har du säkert hört talas om, detta är en vanlig sjukdom som är orsakad av bland annat rökning. I Sverige finns det mellan 500,000-700,000 personer som har KOL och varje år dör cirka 3000 i denna sjukdom. Man kan få KOL utan att vara rökare, runt 20-25% är icke rökare som får KOL. Detta är en sjukdom som långsamt smyger fram och det är en inflammatorisk sjukdom i luftvägar och lungor. Det är fler kvinnor än män som drabbas av KOL. Läs mer om KOL här på HjärtLungfondens hemsida.

sluta åldras fortare - sluta röka

Dra ner på rökning eller sluta helt?

Om man ska sluta helt att röka eller om man ska dra ner på rökningen, det är en smaksak och individuellt vilket som passar dej. Men generellt är det bäst att sluta helt. Det är såklart bättre att röka tre cigaretter per dag än att röka 20 cigaretter per dag. För en del rökare är det enklast att ”trappa ner”, för andra är det enklast att sluta röka tvärt. Rökning är ju ett tobaksberoende och i många fall måste du få hjälp att sluta.

Rökare luktar mycket rök och för icke rökare är det hemskt att känna den lukten. Ett talesätt som stämmer väldigt bra är – ”Att kyssa en rökare är som att slicka ett askfat”. När man går på stan och passerar folk på gatan så känner man hur många stinker rök. Det är inte så trevligt och om man är singel och letar efter en partner, då kan du bli ”ratad” just pga rökningen. Och det är ju lite tråkigt om allt annat stämmer. Det finns bara vinster med att sluta röka, på alla plan.

Så här mycket pengar sparar du på att sluta röka:

 • 20 cigaretter per dag (1 ask) – Pris per paket 55 kronor.
 • Per månad kostar det då 1650 kronor.
 • Per år kostar det 19,800 kronor.
 • På fem år kostar det 99,000 kronor.

Vi har räknat en månad som 30 dagar. Det är DYRT att röka. Som du ser så kan du ha mycket roligare för dina pengar än att se dom gå upp i rök. Och ovanpå det få dödliga sjukdomar.

De flesta rökare vill sluta röka

I stort sett alla rökare vet att det är farligt att röka. Att sluta röka är en hälsovinst för alla, speciellt för rökaren men också för omgivningen. De flesta vill sluta röka men det är inte lätt, man måste ha en stark vilja. Men tobak är även en form av drog och man är beroende och när man slutar röka får man abstinens. Därför är det svårt att sluta röka, men med receptbelagda läkemedel kan man få hjälp. Dessa läkemedel lindrar abstinensbesvären och minskar röksuget och gör det lättare att sluta.

WHO (Världshälsoorganisationen) påstår att 1.1 miljarder rökare finns världen över. Detta är otroligt mycket människor och varje år dör kring 4 miljoner av rökning. Därför är det viktigt att sluta röka så att man slipper dö i förtid, helt i onödan.

Utöver alla sjukdomar man kan få av rökningen, så är det dyrt att röka idag, i de flesta länder är cigaretterna mycket dyra. När du bestämt dej för att sluta röka, spar då motsvarande belopp som du skulle köpt cigaretter för. Då kommer du att se hur mycket pengar du sparar. Plus att din hälsa blir mycket bättre och du slipper dö i förtid, win-win.

Vinsterna är många när man slutar röka

Kroppen är fantastisk och när du slutar röka så kommer den att börja reparera skadorna av rökningen. Detta tar lång tid men det är ett steg i rätt riktning. För att ta ett exempel, efter 20 minuter efter du rökt en cigarett så har pulsen och blodtrycket kommit tillbaka till en normal nivå.

Redan efter 12 veckor utan rökning så har du fått bättre lungkapacitet och bättre blodcirkulation. När det gått fem år så har risken för hjärnblödning blivit lika liten som för en icke rökare. Även risken för hjärtinfarkt har sjunkit till hälften. Risken för lungcancer har minskat till hälften efter 10 rökfria år.

På bilden nedan så kan du se vilka hälsoeffekter du får efter tiden efter rökstoppet.

hälsofördelar med att sluta röka

Slutord

Vi kan väl sammanfatta detta ämne, sluta röka, med att det finns så mycket att vinna på att sluta röka. Utöver att det är en hälsovinst att sluta röka, så är det en ekonomisk vinst också. Det är så onödigt att skapa ett lidande för sej själv och sin omgivning om man fortsätter röka nu när man är så medveten om de stora riskerna. Men i slutändan är det du som rökare som måste ha viljan att sluta röka. Om du har viljan, då kan du få hjälp och då är chanserna stora att du lyckas.

Glöm inte bort att rökning är, förutom en form av drog, även en ovana, något du gör vanemässigt. Att dra ner på rökningen är en hälsovinst också, det är kanske ett steg mot att sluta röka helt och hållet. Letar du efter rabatter för tex. rökavvänjnings produkter, kolla in vår blogg med senaste nytt här.

Med vänliga hälsningar Lotta på www.internetapotek.eu