Handsprit

Handsprit är något som är bra att använda alltid, oavsett om det är ett virus som härjar eller inte. Handdesinfektion är bra för att tex. förhindrar att virus av olika typer sprids och det fungerar även bra mot svampar och bakterier. Att hålla god handhygien är bra och handspriten är ett mycket bra alternativ. Speciellt när du är utanför hemmet eller något ställe där du inte har tillgång till tvål och vatten.

använd alltid handsprit

Handsprit i virus och förkylningstider

När denna artikel skrivs (april 2020) så pågår Covid-19 / Corona pandemin för fullt och i sådana här tider så är det ytterst viktigt med handhygienen. Men det är även viktigt även om det inte pågår en epidemi eller pandemi. Som tex. när den ”vanliga” vinterinfluensan härjar eller i förkylningstider. Som du säkert vet så tar man sej ofta i ansiktet med händerna och om du har fått virus eller annan smitta på händerna. Då är risken att du blir smittad och som du förstår är det alltid bra att hålla god handhygien.

Gel eller lättflytande form

Handsprit har en alkoholhalt som oftast är mellan 60-85 volymprocent och finns i både gel och lättflytande form. Så det finns en del olika att välja på. Handdesinfektion tar död på de flesta virus och bakterier plus andra mikroorganismer. Dock ska du vara medveten om att handsprit inte ger ett fullgott skydd utan du måste även tvätta händerna med tvål och vatten i minst 30 sekunder. I förkylningstider och liknande så är det alltså viktigt att hålla handhygienen och tvätta händerna ofta. I handsprit finns flera olika sorter där några även återfuktar huden, så det kan vara vettigt att köpa en sådan variant. Alternativt att du använder handkräm så du återfuktar händerna.

Köp din handsprit här:

 

Hosta och nys i armvecket – ALLTID!!!

När du hostar och nyser är det viktigt att du hostar i armvecket för att begränsa smittan. Om du nyser i händerna, så får du handflatorna fulla med bakterier och virus, vilket i sin tur smittar allt du tar i. Nu är det givetvis bättre att nysa i handen än att nysa/hosta rakt ut. Men tänk då på att inte handhälsa på någon, ta i handtag eller pilla dej i ansiktet (ögon, näsa, mun). Och att så snart du kan, ta handsprit eller tvätta händerna med tvål och vatten.

Om du har tex. eksem eller torra händer så är handsprit bra att använda. Detta för att handspriten inte tar bort ditt naturliga fettlager i huden. Och de flesta handsprit innehåller glycerin som är hudvårdande och motverkar torrhet.

 

 

Ha en flaska handsprit i ditt reseapotek

Det är en god idé att ha en flaska handsprit i ditt reseapotek. När du är på resande fot, tex. på bussen, tåget, i flygplanet så är det bra att kunna sköta hygienen under resans gång. Ibland serveras man mat på planet, då är det bra att tvätta händerna före och efter måltiden. På så sätt så håller du hygienen och minskar risken för att smittas av någon bakterie eller virus. Kolla upp reglerna för hur mycket vätska du får ha i ditt handbagage. I skrivande stund är det en behållare med max 100 milliliter som du kan ha i handbagaget. Men detta kan variera från flygbolag och kan förändras över tid.

Så här använder du handsprit

Först och främst så tar inte handsprit bort synlig smuts på händerna, då måste du först tvätta dej med tvål och vatten. Sedan tar du på en lagom mängd handsprit, 2-3 ml kan vara lagom. Sedan gnuggar du handflatorna, fingertoppar, fingrarna, handrygg och handlederna samt tummarna. Gnugga noga i cirka 30 sekunder eller mer, när dina händer är torra har du rengjort dina händer effektivt.

Du kan göra din egen handsprit

Det bästa är att köpa färdig handsprit, men ibland, som tex. nu i Covid-19 tider så är det svårt att få tag på handsprit. Det är slutsålt på de flesta ställen och priserna kan stiga. Så i sådana situationer kan det vara bra att kunna göra sin egen handsprit. Som vi nämnde tidigare så fungerar två och vatten mycket bra. Men när man är på resande fot så är det bra att ha med sen färdig handsprit för säkerhets skull.

Vi kan inte rekommendera några recept på hur du gör din egen handsprit eftersom vi inte är experter på området. Vad vi har läst så finns det hur många olika tips som helst på recept på handsprit. Men var uppmärksam, det är viktigt att du gör rätt så handspriten får den effekt som du förväntar dej. Det vill säga, att det fungerar mot virus och bakterier. På grund av den höga alkoholhalten i handsprit så har den en hållbarhet på flera år. Så vår rekommendation är att du köper handspriten på Svenska nätapotek, det är säkert, enkelt och smidigt samt ofta fri frakt.

Slutord

För allas bästa så är det viktigt att hålla sej ren, framförallt god handhygien är viktig! Handsprit är väldigt effektivt och bra att ha med på resan. Om du är hemma eller någon annanstans där det finns tillgång till tvål och vatten så fungerar det precis lika bra. Att göra sin egen handsprit är inget vi kan rekommendera utan köp färdig handsprit på de olika online apotek i Sverige.

Läs gärna vår blogg för att hitta de bästa och aktuella erbjudande och rabatterna!

Med vänliga hälsningar Lotta på www.internetapotek.eu