Klamydia

Klamydia, en könssjukdom som är mycket vanlig och varje år får tusentals kvinnor och män denna könssjukdom. Detta är en form av bakterie och behandlas med antibiotika. Vanligaste sättet att få klamydia är att ha samlag utan kondom, symtomen är oftast att du får flytningar och att det svider när du kissar. Det är både vaginalt samlag och analsamlag som kan ge dej klamydia. Det är mer ovanligt att få klamydia i halsen om du har munsex, men risken finns. Dock är det många som inte alls får några symtom. Därför är det vettigt att testa sej lite då och då ifall man har sex med olika personer.

Klamydia överförs vanligen med samlag

Denna luriga bakterie sprids främst när du har samlag utan att skydda dej med kondom. Därför är det väldigt viktigt att du använder kondom när du har sex med olika partners. Denna könssjukdom sätter sej vanligen i urinröret, slidan och analen slemhinnor. Även genom sperma och slidsekret. Det är när dessa möts som klamydia smittar. Denna bakterie kan inte spridas på tex. toaletter, via kläder eller liknande då den inte kan överleva i luften.

Symtom

I de flesta fall får du inga symtom alls och du kan alltså ha denna könssjukdom utan att ha en aning om det. Därför är det väldigt viktigt att du testar dej, mer om självtest längre ner i texten. Om du får symtom så kommer det inte direkt utan det tar från en vecka och upp till två veckor. Då är symtomen oftast att du får flytningar och/eller att det svider när du kissar. Om du haft analsex så kan du få värk i ändtarmen ifall du fått klamydia.

Något som är väldigt ovanligt är att du kan få klamydia i ögonen, då blir dina ögon rinniga och kan klia och svida, men detta är mycket sällsynt men det förekommer. Du kan även få klamydia i svalget men det är också väldigt ovanligt, symtom då är obehag i svalget.

Det kan vara lite skillnad mellan tjejer och killars symtom. Tjejer kan utöver ovanstående även få blod i flytningarna och ibland även ont i magen, den nedre delen av magen. Killar kan få smärta i pungen och flytningar från urinröret.

Testa dej hemma om du har klamydia

Det finns två alternativ när du ska testa dej för klamydia. Antingen går du till en ungdomsmottagning, gynekolog eller barnmorska och tar testen där. Det andra alternativet är att du beställer hem ett test eller köper ett test på apoteket och utför testet själv. Tex. på Apoteket AB, Apohem eller MEDs apotek.

I hemtestet så får du instruktioner hur du ska göra. För det skiljer sej lite, ifall du är tjej får du lämna både urinprov och ta ett prov från slidan. Om du haft munsex eller analsex så måste du gå till en mottagning och göra testet där. Klamydiatest är gratis på dessa ställe. På apoteken vi nämner ovan betalar du för ditt test.

Här beställer du gratis klamydiatest

Det skiljer sej lite på vart i Sverige du bor när du ska beställa klamydia test.

Om du bor i:

Norrbotten, Västerbotten, Gävleborg eller Västra Götaland så beställer du testet på Klamydia.se

Sörmland så beställer du testet på Testadighemma.se

Kronoberg, Blekinge, Dalarna, Jönköpings län, Kalmar län, Uppsala län, Jämtland, Härjedalen, Västernorrland, Västmanland, Östergötland, Gotland, Halland, Skåne, Stockholms län, Värmland och Örebro län så beställer du testet på 1177 Vårdguidens e-tjänster. Notera att här måste du skapa ett konto hos 1177.se, sedan loggar du bara in och beställer testet.

Så här gör du:

Det fungerar som så att du beställer ditt test och du får det hem i brevlådan i ett vanligt kuvert. All information och instruktioner finns i brevet och när du utfört testet ska du skicka tillbaka det. Det tar ungefär 10 dagar för testet att bli klart, då kan du enkelt logga in och få svar på ditt klamydiatest. I det fall du har klamydia finns även info om hur du går till väga och vart du ska gå för att få behandling. Det är viktigt att du inte tar testet för tidigt, låt det gå minst en vecka efter du haft sex. Om din sexpartner redan har klamydia så ska kan du ta testet direkt.

Det kan vara bra att ha ett klamydia test hemma så du snabbt och enkelt kan ta testet. Om du ska ut och resa så kan det vara klokt att alltid ha ett klamydiatest i ditt reseapotek, för säkerhets skull.

 

EU-APOTEKRECENSIONFRI FRAKTBESÖK APOTEK
euroClinixJa
HealthexpressJa
121docJa
TreatedJa

 

Vilken skada kan klamydia orsaka?

Som med allt annat så är det viktigt att få behandling i tid, att vänta är aldrig bra. Om du fått klamydia och inte får behandling, så kan det vara så att du kan få svårare att bli gravid/få barn. Detta på grund av att risken finns att äggledarna och bitestiklarna kan bli inflammerade. Så du förstår nog att det är mycket viktigt att du får behandling så snart som möjligt.

Dock är det en enkel behandling som botar dej från denna könssjukdomen. Viktigt att tänka på, under tiden du tar antibiotika så ska du inte ha sex, men så fort kuren är slut så kan du ha sex som vanligt. Du får antibiotika i tablettform och denna behandling är gratis.

Smittspårning när du haft klamydia

Om du får klamydia så måste en smittspårning göras. Detta är lagstadgat och denna lagen kallas för smittskyddslagen. I stora drag innebär denna lagen att vi ska minska smittspridningen av sjukdomar av allvarligare slag. Men även sexuellt överförbara sjukdomar, som tex. hiv, gonorré, klamydia, syfilis och hepatit.

Smittspårningen gör du med behandlande gynekolog, kurator, barnmorska eller läkare. Här ska du berätta vem du kan ha fått klamydia från och gett klamydia till. Men även hur du fick det och vilken dag du tror du blivit smittad. Du måste helt enkelt berätta allt för personalen. Dock kan du vara lugn, de du namnger kommer aldrig att få veta att det är du som namngett dom. Du måste informera om att du vill vara anonym, så glöm inte det.

Viktigt – detta måste du följa enligt smittskydds lagen:

  • Testa dej snarast om du misstänker du fått en könssjukdom!
  • Du får inte ha sex så länge du har könssjukdomen.
  • Du måste berätta hur du fick klamydia och med vem du haft sex med.
  • Återbesök är ett krav om vårdpersonalen kräver det.
  • Ytterligare regler att följa kan du få av vårdpersonalen.

Hur skyddar man sej mot klamydia?

Det är ganska enkelt att skydda sej, använd kondom när du har samlag, antingen det är i slidan eller i analen. Du ska även använda kondom om du har oralsex. Det finns även något som heter Slicklapp som är en latex eller plast duk. Denna slicklapp används när du vill slicka fitta eller analen. Läs mer om slicklapp på UMO´s sida här.

Många använder sexleksaker idag och här kan du använda kondom på tex. en dildo. Tänk även på att vara noggrann att rengöra dina sexleksaker efter varje gång du/ni har använt dessa. Hygien är A och O.

klamydia statistik

Lite statistik om klamydia i Sverige

Mellan åldersgrupperna 18-30 är det vanligast att man får denna könssjukdom. Dock blir det vanligare bland äldre personer och varje år smittas 370 personer per 100.000 invånare. Cirka tre fjärdedelar får ingen symtom eller mycket vaga symtom. Därför är det mycket viktigt att du testar dej om du har många olika sexkontakter och lever ett fritt och spontant liv.

Din sexuella hälsa är viktig och därför är det ytterst viktigt att du ALLTID använder kondom när du har tillfälliga sexkontakter, för allas säkerhet.

Med vänliga hälsningar Lotta på www.internetapotek.eu