Gonorré

Gonorré orsakas av en bakterie, Neisseira gonorrhoeae, detta är en av flera könssjukdomar som överförs när du har sex. Det överförs genom samlag genom slidan och analen men även via munsex. Man kan säga att detta är en bakterie som du kan få i din slida, ditt urinrör, svalget, ändtarmen och ögonen. Det är viktigt att du får en snabb behandling samt att du inte smittar gonorré vidare till någon annan. Denna könssjukdom behandlas med antibiotika. En snabb behandling gör att risken att du som kvinna minskar risken att få svårt att bli gravid. Och du som man att minska risken att göra en kvinna gravid. Så snabb behandling är viktig och det finns hjälp att få.

gonorre går att behandla

Så här får du gonorré

Som vi nämnde så är det via slid och analsex som du kan få gonorré. Men också via munsex samt att om du får slidsekret eller sperma i munnen eller ögonen så kan du få en infektion där också. Tänk på att du sprider det även via dina fingrar ifall du har sperma eller slidsekret på dom. I de fall du har besvär i ögonen så tar de ett prov från insidan av ditt ögonlock. Dock smittar inte gonorré via tex. när du tar i ett handtag eller om du delar handdukt med någon som har gonorré. Men för att vara på den säkra sidan är det bäst att vara försiktig. I luften så dör gonorré bakterien ganska snabbt när denne kommer i kontakt med luft.

Man kan sammanfatta att gonorré är en bakterie och som infekterar slemhinnorna. När dessa kommer i kontakt så smittar du, det vill säga, när du har sex med en annan man eller kvinna. Både sperma och slidsekret smittar.

Dessa symtom ger gonorré

Vissa personer har inte några symtom alls när de smittats med gonorré. Om du fått gonorré i halsen så får du oftast inga symtom alls. Dock är det så att du kan få symtomen längre fram men det vanligaste är att du får symtomen inom en vecka sedan smittotillfället. De vanligaste symtom är dessa:

  • Flytningar från slidan och penis
  • Även flytningar från analen
  • När du kissar kan det svida
  • Smärta i pungen
  • Du kan ha mellanblödningar
  • Om du fått gonorré i ögonen kan ögonen svullna och bli röda

Mer ovanliga symtom är dessa:

  • Ont i magens nedre delar
  • Feber
  • Värk eller svullnad i leder

Mycket ovanligt är att du kan få gonorré bakterier som sprids i blodet. Detta ger dej en sepsis, alltså en blodförgiftning och du får då feber och ledinflammation. Även varblåsor, små sådana kan du få på ben och armar, händer och fingrar. Detta är ovanligt men det händer ibland. Detta gör att det är viktigt att du söker vård om du misstänker att du fått gonorré. Att kolla sej en gång för mycket är ett bra sätt att tänka, för allas bästa.

EU-APOTEKRECENSIONFRI FRAKTBESÖK APOTEK
euroClinixJa
HealthexpressJa
121docJa
TreatedJa

Testa dej för gonorré

Om du misstänker att du smittas med gonorré så ska du söka behandling snarast möjligt. Är du gravid så är det extra viktigt att du testas snarast då infektionen kan överföras till barnet. Då kan barnet smittas vid förlossningen och kan då få lunginflammation eller ögoninfektion.

Först tar du då ett test för att se om du har blivit smittad. Detta test kan du göra på din vårdcentral, på din ungdomsmottagning, könsmottagning eller hudmottagning. Det finns även STI (sexually transmitted infections) eller STD mottagningar och dessa har sin specialitet på sexuellt överförbara sjukdomar. Exempel på mottagningar som dessa är Sesam, venereologmottagning, infektionsmottagning, mottagning för sex och samlevnad. De tar då ett urinprov och om du har fått flytningar så kan de ta ett prov på din flytning. Tiden det tar för att få svar på testet är lite olika men oftast tar det bara 1-2 dagar. Du kan även ringa 1177 för sjukvårdsrådgivning, de kan hjälpa dej att söka vård.

Det finns, som vi nämnde tidigare, en risk att du kan få svårare att bli gravid eller göra en kvinna gravid om du får gonorré. Detta i sig gör att det är viktigt att du får behandling snarast möjligt. Då detta kan göra att inflammation i tex. äggledarna, prostatan eller bi-testiklarna gör att gonorrén sprider sej. Dessutom är det också som så att du har lättare att få andra könssjukdomar om du redan har gonorré. Eftersom du redan har en infektion så blir du alltså mer känslig.

Behandling mot gonorré

Det är antibiotika, alltså ett receptbelagt läkemedel, som botar dej från gonorré. Den behandlingen pågår i ungefär två veckor och därefter får du lämna ett nytt prov för att bekräfta att du är frisk igen. Notera att du ska inte ha sex med med någon under behandlingen, utan det är avhållsamhet som gäller. Det är onödigt att smitta andra när du vet att du har en könssjukdom. Om du lever tillsammans med en annan person som du har en sexuell relation med, då bör den personen också testa sej.

Om du fått gonorré så gäller smittskyddslagen

Det är viktigt att veta att gonorré är en sjukdom som ingår i smittskyddslagen. Detta innebär att det är din skyldighet att testa dej ifall du tror du fått gonorré. I det fall ditt test blir positivt så måste du även berätta vem du har haft en sexuell relation med, även om det är bara ett engångsligg. Ett år tillbaka måste du redovisa, detta är alltså enligt lag. Då detta är enligt lag så kommer sjukvårdspersonal att kontakta de personer du uppgett att du haft sex med. De får då aldrig nämna ditt namn, du förblir anonym och de får inte veta vem som angett deras namn.

Smittskyddslagen finns till för att göra så att sjukdomar som är allvarliga inte sprids. På så sätt kan man minska smittspridningen och det är bra. Det finns cirka 60 olika sjukdomar som ingår i smittskyddslagen. När det gäller könssjukdomar så är det följande som ingår i smittskyddslagen:

Så här skyddar du dej

Kondom är mycket viktigt för att skydda dej mot gonorré, både vaginal sex och analsex. Var noga med att kondomen är hel och att du använder den hela tiden. Det går utmärkt att suga en penis med kondom på, dock inte samma känsla som utan kondom, men viktigt att skydda sej. Speciellt om du har olika sexkontakter och lever ett mer ”fritt liv”. Om du nyttjar sexleksaker så var mycket noga med att rengöra dessa!

Enligt Folkhälsomyndigheten så har gonorré ökat de senaste åren. De skriver även på sin hemsida att det är vanligare att män får gonorré då smittspridningen ökat bland män som har sex med män

Slutord

Om du misstänker att du har gonorré så är det viktigt att du snarast testar dej. Detta är en könssjukdom som enklet botas med antibiotika. Men även om det finns hjälp att få så är det viktigt att du skyddar dej när du har sexuella relationer. Din sexuella hälsa är viktig och var rädd om den!