Manligt håravfall

Manligt håravfall är som alla vet väldigt vanligt och vem som helst kan drabbas av detta. Män som är äldre får en så kallad naturlig tunnhårighet, men även yngre män drabbas av håravfall. Det finns hjälp att få, bla. kan några bli hjälpta med receptbelagd medicin. På nätet finns online apotek som är både godkända och har legitimerade läkare som utfärdar recept efter en konsultation.

hjälp mot manligt håravfall

Hårsäckarna försvagas

När du tappar håret så innebär det att hormonet dihydrotesteosteron (DHT) försvagar hårsäckarna och upphör till sist att växa. Fläckvis håravfall är ett genetiskt tillstånd och också det vanligaste orsaken till håravfall. Så om du har någon i familjen som har tappat hår så är sannolikheten att även du ska tappa hår. Detta är en kemisk reaktion som sker och detta sker mellan särskilda hormoner i kroppen. Håravfall börjar för det mesta över pannan och på hjässan där håret blir tunnare. Här kan mediciner, som säljs tex. av euroClinix ge dej hjälp att generera återväxt samt att förebygga att du tappar håret.

EU-APOTEKRECENSIONFRI FRAKTBESÖK APOTEK
euroClinixJa
HealthexpressJa
121docJa
TreatedJa

Orsaker till manligt håravfall

Vanligast är att äldre män tappar hår, det är alltså en naturlig process. Sedan finns det något som heter Androgen alopeci vilket är ärftligt håravfall men det kan även vara åldersrelaterat. Men även brännskador, vissa läkemedel, allergi, järnbrist, kemo-terapi och strålning, gifter, nedsatt njurfunktion, underpresterande sköldkörtel är andra orsaker till håravfall.

Det påstås att cirka hälften av alla män över 50 år är drabbade av ärfligt håravfall. Kvinnor i menopausen kan också drabbas av håravfall och detta är alltså ett hormonellt håravfall.

Sedan finns det en mängd andra orsaker, nämligen dessa:

Cirkulärt håravfall (alopecia areata) – Brist i immunförsvaret ger en inflammation i hårsäcken som är de kala fläckarna. Både på huvudet och övriga delar på kroppen där man har hår, tex. skägg, ögonbryn, ögonfransar mm. Detta drabbar både män och kvinnor.

Diffust håravfall (diffus alopeci) – Ett håravfall som är jämt över håret på huvudet och detta drabbar främst kvinnor. Detta innebär att det inte är synliga fläckar utan att håret blir tunnare efterhand. Här är det vanligt att man har sköldkörtelsjukdomar, järnbrist och hormonsvängningar.

Fullständigt håravfall (alopecia totalis) – Detta innebär att du inte har något hår alls på huvudet och det är alltså bara håret på huvudet som försvinner, det drabbar inte resten av kroppens behåring.

Tillfälligt håravfall (alopecia effluviem) – Här spelar din livsstil in, det är stress relaterat eller psykologiskt och detta innebär att du tappar håret tillfälligt. Detta eftersom hårrötterna är i ett vilande läge, därför är din livsstil också viktig för din hårväxt.

Slitande på håret (traction alopecia) – Detta är håravfall som du kan undvika genom att ta hand om ditt hår. Tex. genom att undvika för mycket värme med hårfön, plattång, tätt åtsittande hjälm eller hårt bundna frisyrer och liknande samt att använda bra hårprodukter.

Temporärt men plötsligt håravfall (alopecia barbae) – Detta är något som enbart drabbar män och detta innebär plötsligt håravfall i skägget hos män. Det som kan orsaka detta kan vara stress och ev. nedsatt immunförsvar.

Hur förebygger jag håravfall?

Det finns många olika varianter och vad som är bäst och fungerar bäst är svårt att säga. Men i många fall kan en hälsosammare livstil med rätt kost och motion vara en bra början. Då håravfall många gånger är ärftligt så kan man inte göra så mycket åt just det. Men om du har någon fysisk eller psykisk åkomma eller någon annan sjukdom så finns det hjälp att få i de flesta fall. En sak du kan göra är att prata med din frisör som kan rekommendera rätt produkter och även titta på ditt hår.

Använd bra hårprodukter

minska håravfallNär du använder hårvårdsprodukter så var noggrann. Det bästa är att använda organiska hårprodukter med så lite kemikalier som möjligt. Det är nämligen så att kemikalier förstör ditt hår, gör det torrt och därmed blir det också skadat. Därför ska du vara uppmärksam på schampo och andra hårvårdsprodukter som marknadsförs som ”mirakel produkt”. Läs vad denna produkt innehåller innan du köper den, rådgör gärna med din frisör.

A och O för ett sunt leverne, är som vi nämt, din kost. Om du är överviktig och om du ska banta, se till att du inte missar viktiga matgrupper. Försök att äta på regelbundna tider och hoppa inte över måltider. Hela kroppen mår bra av att äta rätt kost. Vad rätt kost är för dej är individuellt, en del äter LCHF, andra äter efter 5:2 metoden osv. Det viktiga är att du äter sunt och mår bra av det. Proteiner är bra för håret så därför kan du med fördel äta mycket fisk, soja, ost, bönor och nötter.

Något som är bra för ditt hår är att du får i dej mycket kalcium, vilket finns i mejeriprodukter och frön. Stress är inte bra för någon människa, stress kan orsaka många olyckliga biverkningar. Så försök att inte stressa, gör avslappningsövningar så att du mår bra. Sist men inte minst, det är alltid bra att få huvudmassage, det stimulerar din hårväxt och det är dessutom både avslappnande och behagligt.

Medicinska behandlingar mot manligt håravfall

Det är svårt att säga vad som fungerar för var och en, vi är alla olika. Men först och främst så måste man veta vad som är orsaken till håravfallet. Därför bör du kontakta en läkare för att få veta vad du kan bli hjälpt av. När man vet orsakerna så kan man få medicinsk behandling och få hjälp. Det finns även en mängd huskurer samt olika läkemedel. När det gäller kvinnor så är det vanligt att reglera hormonnivåerna då hormoner i obalans är den vanligaste orsaken till kvinnligt håravfall.

Receptbelagda läkemedel (som har den aktiva substansen finasterid) är ett effektiva läkemedel för att stoppa manligt håravfall. Om du inte vill ta läkemedel så kan du göra en hårtransplantation, vilket kan vara smärtsamt.

Man kan sammanfatta manligt håravfall med att det vanligaste är ärftligt håravfall samt en naturlig del i åldrandet. Det du ska tänka på, inte bara med tanke på ditt hår, utan för hela din kropp. Det är att äta en bra och hälsosam kost samt motionera och undvika stress. Ett hälsosamt liv ger dej många fördelar!