Vitaminer och mineraler

Vitaminer och mineraler är något vi alla behöver och idag kan det vara bra att ta extra kostillskott. Vi får i oss mycket näring via maten vi äter, om vi äter hälsosamt. Att ta extra vitaminer och mineraler är viktigt för alla och speciellt i tider som nu råder. Numera finns det även veganska alternativ och det tycker vi är bra. Det du kan tänka på att ta lite extra av är B, C, D och E-vitaminer men även Zink, Magnesium och Kalcium. Det är viktigt att du tar enligt rekommenderad daglig dos och att du läser på bipacksedeln hur du ska förvara dina vitaminer och mineraler.

vitaminer och mineraler hos lloyds apotek

Vitaminer och mineraler

Här ska vi kort berätta lite om vad för nytta de olika vitaminerna och mineralerna gör.

A-vitamin – Du har A-vitamin i morötter och andra grönsaker samt i fet fisk. A-vitaminer är bra och nödvändiga för ögats funktioner, för tillväxt och utveckling samt för att stärka immunförsvaret.

B-vitamin – Inom B-vitaminerna finns det åtta stycken olika sorter. Dessa vitaminer är viktiga för en mängd saker såsom hår och naglar, förbränning, din koncentrationsförmåga. Men även för förbränningen av kolhydrater. De livsmedel som innehåller B-vitaminer är bland annat fisk, ägg, gröna grönsaker, kött, mjölk och fullkornsprodukter.

C-vitamin – Detta är en vitamin som är bra för kroppens celler och vävnader men även för upptag av järn. C-vitamin finns i grönsaker, frukt, bär och inte minst cirtusfrukter. Du kan även välja askorbinsyra, vilket är C-vitamin i pulverform som du blandar med vatten. Du kan med fördel blanda en flaska vatten med askorbinsyra och dricka detta spritt över hela dagen.

D-vitamin – Detta är en viktig vitamin som alla bör ta dagligen, speciellt den mörka årstiden. Detta är en vitamin som din kropp måste ha för att kunna utnyttja kalcium. Men även dina tänder och ditt skelett behöver D-vitamin. Ät rikligt med fet fisk, mjölk och margarin så får du i dej en del D-vitamin. I rådande corona tider så sägs det att D-vitamin är extra viktigt.

Mineraler – Här finns en hel del som är viktigt eftersom dessa inte bildas i kroppen per automatik. Du måste äta en kost som har dessa mineraler för att få i dej dessa. Det är bland annat kött, fisk, ägg, mjölk, frukt, grönsaker, bär och nötter (ej vanliga jordnötter). De mineraler du behöver är järn, kalcium, jod, fosfor/fosfat, selen och inte minst zink.

Några tips och råd om rekommendationer

Enligt livsmedelsverket så rekommenderas svenska folket att äta fisk 2-3 gånger i veckan. På så sätt bör du få i dej de näringsämnen som din kropp behöver. För dej som inte äter fisk så bör du ta extra vitaminer och mineraler för att må bra.

Mat som innehåller mycket omega-3 fett är fet fisk såsom lax, makrill och sill. Omega-3 är viktigt för att minska risken för hjärt och kärlsjukdomar. Men även för hjärnans utveckling och funktion.

Även om du äter en näringsrik kost så skadar det inte att ta extra vitaminer och mineraler. Många av våra livsmedel är idag processade och mycket av det nyttiga kan minska eller försvinna i vissa matvaror. Utöver detta så är våra jordar utarmade och därför är vår kost inte så näringsrik som den var för 100 år sedan. Därför är ett extra intag bra, det finns multivitamin tabletter, vilket kan vara ett bra alternativ.

Här kan du köpa vitaminer och mineraler.