Akne

Alla människor kan få akne, oavsett ålder men det är vanligast att man får akne i tonåren. I puberteten så har alla hormonförändringar och det är då det bildas mer talg i talgkörtlarna. De flesta blir av med akne när man passerat puberteten. Man säger oftast att det är finnar eller pormaskar i dagligt tal. Akne betyder inte att du har dålig hygien utan det är inflammerade talgkörtlar och du får dom vanligen i ansiktet, på ryggen och bröstet. Detta för att du har flest talgkörtlar på de ställena.

akne kan alla få

Akne i tonåren

Denna typ av akne benämns som akne vulgaris (vanlig akne) och dessa får du oftast i ansiktet. Detta är röda eller gula upphöjda utslag som kan göra ont. Om du har svår form av akne, stora och ömma knölar och/eller ihåliga cystor som sitter djupare och gör mer ont. Om du har dessa svårare besvären så ska du kontakta din doktor och få behandling. Vanligen får du då även tabletter som kommer att minska risken för att du ska få ärr.

Akne i vuxen ålder

Även om du passerat puberteten så kan du ha kvar akne eller få akne, upp till 50 års åldern. Denna typ av akne kallas för akne tarda och den är väldigt lik en hudsjukdom som heter rosacea. Kvinnor i klimakteriet får också ofta en form av akne och detta på grund av att hormonerna förändras under menopausen.

EU-APOTEKRECENSIONFRI FRAKTBESÖK APOTEK
euroClinixJa
HealthexpressJa
121docJa
TreatedJa

Självhjälp

Det finns lite man kan göra själv för att minska besvären med akne. Då du aldrig kan helt hindra att du får akne då det handlar om hormoner, ärftlighet och vilken hudtyp du har. Eftersom det inte har med oren hy att göra så hjälper det inte att tvätta dej extra mycket. Utan det räcker att du tvättar dej en-två gånger per dag. Utöver det så ska du undvika feta krämer då dessa täpper till talgkörtlarna och därmed kan det förvärra dina besvär. I de fall din hy blir torr så kan du använda dej utav en fettfri gel som du kan hitta receptfritt på apoteket. Dessa krämer är bakteriedödande och innehåller propylenglykol vilket är bra för torr hud.

Du ska absolut inte klämma finnar och pormaskar, detta gör att talgkörteln skadas och besvären blir ännu värre. Låt din akne vara och du slipper att få onödig ärr på din hud. Något som du också kan göra när solen tittar fram är att sola, men sola försiktigt. Solen gör att inflammationen minskar i huden. Du ska sola varsamt så att du inte behöver använda solkräm då solkrämen kan öka din akne då det vanligen är fet kräm.

Undvik ”fel” mat för att minska på dina akne

Som så mycket annat så spelar kosten en stor roll i ditt mående, även när det gäller finnar och pormaskar. Du ska äta så lite så möjligt av mat som innehåller socker eller annat sötningsmedel. Detsamma gäller för mjölkprodukter, dock finns det olika synpunkter och åsikter om detta. Därför rekommenderar vi dej att ha koll på vad du äter och dricker och sen utvärdera vad som passar dej bäst. Vi är alla olika och även när det kommer till din hy och vad som är bäst för dej.

Täck gärna över din hud med smink, men bara när det är viktigt för dej att dölja detta. Var utan smink så mycket det går, smink gör huden mer irriterad och helst ska du inte använda smink med fett och oljor i. Det finns speciella täckstift att köpa för finnig hy och dessa hittar du hos apotek och i vanliga affärer. Bäst är att vara helt utan smink och annat om man har problem med finnar. Naturligt är alltid bäst.

Sök hjälp om du har stora besvär

Om du har stora besvär så ska du söka hjälp på din vårdcentral eller en ungdomsmottagning. Du kan även ringa till 1177 och få hjälp med deras fantastiska sjukvårdsrådgivning, du slår bara 1177 på din telefon. De kan hjälpa dej och guida dej vidare så att du får rätt hjälp. Om du använt receptfria läkemedel en längre tid, sex veckor eller mer, så bör du söka vård om du inte blivit bättre.

Med vänliga hälsningar Lotta på www.internetapotek.eu