Svenska apotek

Idag finns det många svenska apotek online och även fysiska butiker över hela landet. Sedan 1970 var det apoteksmonopol i Sverige men detta monopol avskaffades 2009. Så från 2009 så är det fritt fram för privata företag att bedriva apoteksverksamhet i Sverige. Samma år som apoteksmonopolet slipades fanns det kring 950 apotek i Sverige. Det apotek som var statligt och alltså det enda apoteket då, från 1970, hette Apoteksbolaget som idag heter Apoteket AB.

Jämför Svenska apotek

Apoteksbolagets monopol 1970-2009

Så under perioden 1970-2009 så hade Apoteksbolaget monopol på detaljhandel med läkemedel. Mellan åren 1970-1985 så ägdes Apoteksbolaget till två tredjedelar av svenska staten och en tredjedel av Apotekarsocieteten. År 1985 så köpte staten Apotekarsocietetens aktieinnehav och staten ägde då 100% av Apoteksbolaget.

svenska apotek online
Apoteket Storkens originalinredning från 1899.

Receptfria läkemedel i butiker

Från år 2009 blev det möjligt att sälja receptfria läkemedel i butiker. På så sätt blev det möjligt för privata aktörer att öppna nya svenska apotek. Detta var regeringen Reinfeldt som satte igång avregleringen av monopolet. Så från 2009 får alla äga ett apotek om man önskar, alltså inte enbart apotekare. Och marknaden är fri och sedan dess har det blivit en hel del olika apotekskedjor i Sverige. Så statligt drivna apoteken såldes således ut till privata aktörer. År 2012 så fanns det totalt 1264 stycken öppenvårdsapotek i Sverige.

Lite historia och statistik om Svenska apotek

Det första apoteket inrättades år 1552 i Stockholms slott. Dock öppnade detta apotek långt senare för allmänheten, nämligen år 1575. Samtidigt flyttade det ut på Stortorget så att allmänheten också kunde handa där. I Malmö öppnades apoteket Lejonet år 1571. Det äldsta svenska apotek idag är Apoteket Ugglan som ligger på Drottninggatan i Stockholm som har varit på samma plats i många år, nämligen sedan 1798.

Enligt Sveriges apoteksförening så har svenska apotek varje år cirka 120 miljoner kunder och utslaget per dag blir det cirka 330,000 kunder. Av dessa är det kring 40% som hämtar ut receptbelagda läkemedel. Totalt behandlar dessa mer än 87 miljoner recept, så det är en hel del.

Idag (2019) så finns det över 1400 svenska apotek. Detta är en stor ökning sedan 2009 då monopolet slopades, mer än 50% ökning. Antal anställda är cirka 11.500 personer, så det är en stor bransch.

Svenska apotek på nätet

Idag har varje apotek en hemsida (nätapotek) där du kan köpa dina läkemedel online och även hämta ut dina recept. De flesta har gratis frakt och ofta är det lägre priser än i ett fysiskt apotek. Leveranstiden är ofta snabb med leverans nästa dag, så det är helt klart en fördel att handla på svenska apotek online. Plus att man slipper ta sej till apoteket, man slipper stå i kö, så fördelarna är många. Tekniken har gjort detta möjligt och vi konsumenter är vinnarna, vi spar både tid och pengar på detta.

svenska apotek har kundklubb

Kundklubb och rabatter på online apotek

Något som också är positivt med svenska apotek online är att man kan gå med i kundklubben. Då får du extra rabatter, erbjudande och du samlar poäng på allt du köper och mycket mera. Apoteket AB har en kundklubb och de har medlemsdagar lite då och då. Under dessa medlemsdagar så har dom olika erbjudande. Det kan vara 25% rabatt, rabatter på vissa varor och ibland får du dubbla poäng osv.

Har du gamla eller överblivna läkemedel så kan du lämna in det på Apoteket AB och då får du poäng på det. Något som är bra både för dej och för miljön, win-win kan man säga. Gillar du att handla billigare och få extra erbjudande så ska du gå med i Apotekets kundklubb, det är gratis!

Vänliga hälsningar Lotta på www.internetapotek.eu