Sexuell hälsa är viktig för alla män och kvinnor. Oavsett om du har sex ofta eller mer sällan, sexuell hälsa är viktigt, det är en del av livet. Dock finns det personer som inte alls vill ha sex och de kallas för asexuella. När man är asexuell så känner man ingen sexuell attraktion till någon och har helt enkelt ingen lust till sex. Dock är det få som är asexuella, statistiskt uppskattas det att cirka 1% av befolkningen är asexuella. Men för de övriga 99% så är den sexuella hälsan viktig. Även att hitta en knullkontakt att ha det skönt tillsammans med.
Skydda dej mot könssjukdomar
När man har sex så finns det en risk att få en könssjukdom, därför är det viktigt att skydda sej. Du kan även få könssjukdomar när du har munsex, fingrar eller med sexleksaker. Därför är det viktigt att du skyddar dej, speciellt om du har sexuella relationer med olika partners. Det är alltså viktigt att använda kondom eller femidom när du har sex. Kondom vet de flesta vad det är men femidom är det inte alla som känner till. Sexuell hälsa är viktig och detta ingår i det.
Apotek online
EU-APOTEK | RECENSION | FRI FRAKT | BESÖK APOTEK |
---|---|---|---|
euroClinix | Ja | ||
Healthexpress | Ja | ||
121doc | Ja | ||
Treated | Ja |
Femidom
Femidom är ett skydd i mycket tunn plast, men kan även vara i latex. Detta skydd sätter du in i slidan eller analen innan du ska ha sex. Det skyddar både mot könssjukdomar och graviditet. Var noga med att både kondom och femidom är hela och inte gått sönder. Om du behöver förbereda dej så kan du sätta in femidom flera timmar innan du ska ha sex. Det kan vara bra att använda glidmedel när du ska använda femidom.
Kåthet
När du blir kåt, dvs. sexuellt upphetsad så är det något som sätter igång det. Det kan vara någon sexfantasi du har, sinnesintryck, en upplevelse. Men också något som startar i kroppen, någon smeker dej och berör dej och du blir kåt. Att slappna av viktigt, så att man kan njuta fullt ut, släpp alla hämningar och njut. Sexuell hälsa gynnas många gånger av att du slappnar av. Det är en härlig känsla, kittlande och underbart. Många vill ha långa förspel med mycket kramar, kyssar, smekningar och beröring.
Sexlusten
Sexlusten har alla, men det är olika hur stor eller hög sexlust man har. Det finns inga rätt eller fel, man har den sexlust man har och inget man kan förändra. Det är en del i den sexuella hälsan kan man säga. En del vill ha sexuella aktiviteter dagligen, ibland flera gånger varje dag, extra kåta kvinnor och män. Andra vill ha sex mer sällan och vi är alla olika och det är bra. Det är även så att en del personer inte kan ha en sexuell akt med någon som de inte har känslor för. Medan andra kan ha sex med helt okända personer och tänder på det. Vi är som sagt alla olika och har olika sexuella lustar. Detta är något vi får respektera och leva med. Är du i en relation och din partner vill ha mer eller mindre sex än du, då får du respektera det. Att tjata om det leder oftast till problem.
Utlösning och orgasm
Detta är två olika saker kan man säga. En man får utlösning, först kommer försatsen och sedan kommer spermierna och orgasmen. En kvinna kan också få utlösning, det är vad man kallar för fontänorgasm. Dvs. när det kommer en vätskestråle från området kring urinröret. Så ”sprutet” är utlösning och orgasm är njutningen, så kan man sammanfatta det mycket kort.
Sexuell hälsa och problem att få stånd
När du som man har svårt att få stånd så kan det ha olika orsaker för din sexuella hälsa. Först och främst måste du ha en sexlust för att få stånd, om du har sexlust och ändå inte får stånd så kan det vara något som måste åtgärdas. Det kan vara att du dricker för mycket alkohol, röker eller snusar. Nikotin drar nämligen ihop blodkärlen och på så sätt kan blodet ha svårt att komma ut i penis svällkroppar. Stress och om du är trött och utarbetad kan också vara en orsak till impotens. Andra psykiska problem kan också vara en orsak eller en fysisk sjukdom. Även en del läkemedel kan sänka sexlusten. Om du har bestående problem så är det bra att söka hjälp hos din läkare. Det är viktigt att din sexuell hälsa är bra! Använd sunt förnuft så kommer det att gå bra.
Smärta och klåda i underlivet
Bartolinit är en infektion i blygdläppen och det är inget farligt men det kan göra ont. Du behöver behandling för att du ska bli frisk. Symtomen är att det gör ont när du sitter och när du går. Dina inre blygdläppar är svullna, ömma och röda och du får en ömmande böld, nästan som akne, på eller nära de inre blygdläpparna. Försvinner detta inte så ska du gå till din vårdcentral eller din gynekolog för undersökning och behandling.
När du får klåda i underlivet beror det oftast på svamp eller eksem. Men klådan kan även bero på en könssjukdom, tex. kondylom eller herpes och då måste du få behandling för att bli bra. Men om det är tex. svamp du fått så kan du prova några huskurer först. Använd olja, som kan lindra klådan, du kan använda någon intim olja, detta finns att köpa receptfritt på Apoteket. Olivolja eller solrosolja fungerar också. Det finns även receptfria läkemedel att köpa för att bli av med svamp i underlivet. Det är bra att man kan göra mycket för att förbättra sin sexuella hälsa utan att det är för krångligt och dyrt.
Kvinnor i klimakteriet
Kvinnor som är i menopausen kan få torra slemhinnor och detta kan också orsaka klåda. Klimakteriet innebär att hormonerna inte är detsamma som de varit och det kan ställa till problem. Du kan gå till apoteket och de har receptfria slidpiller och krämer som kan hjälpa dej. Detta är krämer som innehåller svart östrogen. Dock rekommenderar vi dej som är i klimakteriet att gå till din gynekolog och få hjälp med dina besvär.
Endometrios
Detta är en sjukdom som innebär att livmoderslemhinnan väser utanför livmodern. Det påstås att var 10:e kvinna har sjukdomen. Endometrios innebär att du har svåra mens smärtor med allt vad det innebär. Detta är viktigt för din sexuella hälsa och om du har svåra mens smärtor ska du gå till din gynekolog för att få hjälp. Ett enkelt sätt att lindra smärtan tillfälligt är att onanera och få orgasm, det kan lindra tillfälligt.
Andra symtom för Endometrios är att du kan få smärtor i magen och långt in i slidan när du har se. Du kan även ha symtom som påminner om urinvägsinfektion. Ditt allmäntillstånd kan vara att du känner dej sjuk, illamående, trött, har feber och kanske inte kan gå till jobbet. Att det smärtar när du kissar eller bajsar, har kanske blod i kisset eller bajset när du har mens. Du kan ha svårt att bli gravid och du har mens längre och rikligare blödningar. Sök hjälp om du har svåra smärtor i samband med din menstruation, så du slipper ha ont.
Med vänliga hälsningar Lotta på www.internetapotek.eu