Kondomer

Kondomer är ett bra skydd mot både könssjukdomar och mot graviditet, faktiskt det enda som skyddar mot båda dessa samtidigt. Dessutom är kondomer lättillgängliga, du hittar dom på apotek, nätet, kiosker, mataffärer och på många andra ställen. Risken att en kondom går sönder finns. Då kan det vara bra att veta att det finns akutpiller, så att du kan undvika oönskad graviditet.

använd alltid kondomer

Här kan du köpa bra kondomer till bra pris:

Kondomens historia

Kondomen har funnits i många århundrade, nämligen från 1300-talet f. Kr. Dagens kondomer är tillverkade av gummi, men från början var det andra material. Då var det ett fodral av tarmar och djurhudar som de använde. Lite senare, vid 1500-talet så började de använda kondomer av blindrarmar från svin, linne och fiskblåsor. Några århundrade senare så uppfann Charles Goodyear ett sätt som gjorde det möjligt att tillverka kondomer i gummi. Denna process kallas vulkaniseringsprocess och det gav även kondomer till ett lägre pris.

Användandet av kondomer blev populärt och började användas flitigt i början på 1900-talet. Då blev det en del motstånd mot kondomen eftersom det riskerade att bidra till mer prostitution. En lag som tillät kondomer och andra preventivmedel fanns och man fick inte upplysa om dessa, en märklig lag tycker vi idag.

RFSU bildades 1933

bild på en kondom

År 1933 så bildades RFSU (Riksförbundet för sexuell upplysning) och det var en kvinna vid namn Elise Ottesen-Jensen som tillsammans med ett antal radikala läkare som bildade RFSU. Deras främsta uppgift blev att upplysa befolkningen om preventivmedel. Detta gjorde att preventivmedelslagen upphörde 1937. Dock fick preventivmedel endast säljas på apotek och andra ställe där sjukvårdsartiklar såldes.

Sedan förändrades allt under 70-talet. Då fick alla butiker sälja kondomer och det blev även fullt tillåtet att informera och upplysa om kondomer. I nutid finns kondomer i alla färger och former och smaker och dessa säljs i princip i de flesta affärer. Ett lyft för det fria livet och det är helt klart positivt för oss alla.

Allergisk mot kondomer (latex)?

Idag är de flesta kondomer tillverkade av latex och det finns en del som har latex allergi. Därför finns det plastkondomer som du som har allergi mot latex kan använda. Skillnaden mellan kondomer i latex och gummi är små, men dock en skillnad. De kondomer i plast är inte så elastiska samt att de är något tunnare än latexkondomer. Att de är tunnare är positivt eftersom det ger en bättre känsla. Även priset skiljer, plastkondomer är något dyrare.

Såhär sätter du på en kondom:

  • Öppna förpackningen
  • Rulla upp kondomen
  • När kondomen träs på penis så ska penis vara hård. Dra tillbaka förhuden innan du rullar på kondomen.
  • Tryck försiktigt ut luften i kondomen och om penis har förhud så drar du upp kondomen igen. Därefter rullar du på kondomen till penisroten. Notera; hela kondomen ska rullas ut.
  • När sexet är över ska du dra ut penis INNAN penis slaknat. Tänk på att hålla runt kondomens topp så att den inte sitter kvar i vagina/anal.
  • Kondomer används endast en gång och ska därför kastas efter användning. Spola INTE ner kondomer i toaletten, den ska slängas i soptunnan.

Om du är nybörjare så kan du träna att sätta på en kondom på en dildo om du har det. Om du inte har en dildo så kan du prova på något annat föremål som liknar en penis i formen. Det är viktigt att du inte rispar kondomen med naglarna eller annat, blir det ett litet hål så måste du kasta den och använda en ny.

Varför kondom?

en blå kondomDet är enkelt, din hälsa är viktig! Detta är ett bra sätt att skydda sej och ha en sund sexuell hälsa. Det skyddar som vi nämnde både mot graviditet och könssjukdomar, vilket är bra. Var noga med att köpa kondomer av hög kvalitet.

Knullar du runt med olika partners ska du alltid använda kondom, det är väldigt viktigt för bådas sexuella hälsa. Var tydlig inför din sexpartner att kondom är ett krav. Ha alltid med dej kondomer, man vet aldrig vad som händer när man dejtar.

Vill du ligga spontant så är det viktigt att ni har med er kondomer! Glöm inte att shoppa på nätapotek och packa ner kondomer i ditt reseapotek när du ska ut och resa.

Kondomer i alla former

Du hittar kondomer i alla former. Set är extra tunna, latexfria, extra känsla, räfflade, knottriga, extra starka. Extra glidmedel, färgade, smaksatta, inget glidmedel, standard, tjejkondomer, självlysande, stickande, värmande, för analsex, kylande, vegan och mycket mera.

Det finns flera olika storlekar, små, normal, stor och XL. Tjocklek från 0,015mm upp till 0,100mm. Längd från 160 mm upp till 223 mm och omkrets 90 mm upp till 140 mm. Det finns även olika bredd vid roten, från 45 mm upp till 70 mm. Detta är ungefärliga mått och det finns både större och mindre, beroende på vart du handlar dina kondomer.

Hur väljer jag rätt storlek?

Med rätt storlek på kondomen så får du bättre känsla och njutning, så det är viktigt att hitta rätt storlek. Om du köper en för stor kondom så är risken att den glider av. En för liten kondom kan gå sönder och det blir inte alls bekvämt.

Gör så här: Mät penis längd när du har stånd, du mäter från roten. Sedan så ska du mäta omkretsen på penis och här kan du använda en bit snöre, mät där penis är som tjockast.

Kolla gärna in vår blogg här, om det finns något extra bra rabatterbjudande på kondomer just nu.

Med vänliga hälsningar
Lotta på www.internetapotek.eu