E-legitimation

E-legitimation är något som du kan jämföra med en helt vanlig id-handling som körkort eller id-kort. E-legitimation är ett säkert sätt som du identifierar och legitimerar dej med på nätet. Du kan tex. handla på online apotek och logga in och hämta ut din receptbelagda medicin och få den hemskickad. Du kan kolla vilka recept du har och ditt högkostnadsskydd och mycket mera. Utöver det så kan du logga in på Skatteverket, Pensionsmyndigheten, Försäkringskassan, Kivra och många fler ställen på nätet.

Det är gratis att skaffa e-legitimation. Alla kan skaffa e-legitimation, är du kund hos en bank och har internetbank så skaffar du det via banken. Följande banker utfärdar bankID: Danskebank, Forexbank, Handelsbaneken, ICAbanken, Länsförsäkringar bank, Nordea, SEB, Skandia, Sparbanken syd, Swedbank och Ålandsbanken.

Om du inte är internetbankkund så skaffar du e-legitimation hos Skatteverket. Då ansöker du om id-kort och detta id-kort innehåller en e-legitimation. Läs mer på Skatteverkets hemsida här.