Tidig utlösning

För tidig utlösning, prematur ejakulation, är något som är vanligt hos män i alla åldrar. Om du har detta problem så behöver du inte vara orolig, du är inte ensam och det finns receptbelagda läkemedel och andra tips och råd att få. Men vad är då för tidig utlösning? Jo, det är när en man får utlösning i stort sett direkt när han blir smekt på penis eller direkt när penis trängt in i vagina. De flesta män vill prestera bra och vara uthålliga, det är inte alltid så enkelt. Inte minst så vill män ha sex mer än några minuter och tillfredsställa sin partner. Om vi ska prata i medicinska termer, så är tidig utlösning när en man ofrivilligt får utlösning efter 1-2 minuter. Den sexuella hälsan är viktig för alla!

för tidig utlösning är vanligt

Därför får män tidig utlösning

Det finns många faktorer som spelar in och här ska vi ta upp de vanligaste. Mannen är kanske mycket tänd och upphetsad och då är det svårt att stoppa en utlösning. Det är kanske länge sedan han hade sex eller så har han en hög sexlust, vilket också kan vara en orsak. Män vill ofta prestera så att hans kvinna/man blir tillfredsställd, detta i sin tur innebär att mannen har ett krav på sej. Därför kan han bli nervös, spänna sej och då är det lätt att det blir en för tidig utlösning.

Utöver detta så kan även problemet vara en form av erektions svårighet. Detta innebär att manen behöver en rejäl stimulering och har då bara fokus på sin egen njutning för att behålla ståndet (erektionen). I förlängningen innebär det att han koncentrerar sej på sej själv först och främst och i andra hand sin partner. Samspelet blir då inte så bra och mannen kan tappa kontrollen och en tidig utlösning är ett faktum.

EU-APOTEKRECENSIONFRI FRAKTBESÖK APOTEK
euroClinixJa
HealthexpressJa
121docJa
TreatedJa

Yngre män

Yngre män som inte har så stor erfarenhet av sex, av naturliga skäl och får ofta för tidig utlösning. Anledningen till det är ofta en osäkerhet, man är ovan och har inte lärt känna sin kropp så bra ännu. Att en ung man är rädd att han inte gör rätt kan innebära att han blir orolig och nervös och då svårt att hålla tillbaka orgasmen. Men du som är ung man, var inte orolig, det tar tid att bli den ultimata älskaren, övning ger färdighet.

Något som vetenskapen kommit fram till är att serotonin har stor betydelse vid utlösning. Detta är ett ”lyckohormon” och har även effekt på en mans utlösning. För tidig utlösning kan därför betyda att serotonin nivåerna är rubbade.

De fysiologiska orsakerna

Fysiska problem kan också vara en orsak till dina problem med för tidig utlösning. Det kan vara prostatan som spökar eftersom den är ansvarig för att tillverka spermier. Om en man har något problem med prostatan så kan det vara en orsak och det är viktigt att gå till din läkare och undersöka detta.

Har du olika sjukdomar, som tex. diabetes, konsumerar alkohol regelbundet, har högt blodtryck så kan det vara en orsak till problemet. Sammantaget kan detta ha betydelse då detta förändrar konsistensen i blodet och därmed även utlösningen.

Idag tar många människor läkemedel och det kan också vara en orsak till för tidig utlösning. Biverkningarna från läkemedel kan ställa till det i vissa fall. Om en man tar antidepressiva läkemedel så kan det förändra en person på många sätt. Men vissa antidepressiva läkemedel kan även vara bra för det sexuella livet. Vi kan inte gå närmare in på detta då vi inte har tillräcklig kunskap om detta. Kontakta din läkare och be honom/henne om hjälp.

Hur länge varar ett samlag?

Det finns inget rätt eller fel här, utan det är så länge ett par vill och kan ha sex. Det finns alltså inget normallångt samlag, det är så otroligt olika. En del hetrosexuella par har sex i 10 minuter, andra har samlag i en timme eller mer, det är så olika. Men vanligast är att ett samlag varar 5-10 minuter i genomsnitt. Men ibland längre och ibland kortare tid, det är som sagt så individuellt.

Många par vill komma samtidigt och njuta maximalt samtidigt. Detta kan vara lite svårt då det vanliga är att kvinnor behöver längre tid att få orgasm. Medan män kan komma väldigt snabbt. Det är inget som säger att det ska vara bättre att komma samtidigt än var för sej. En fördel att komma var för sej är att den partnern som får orgasm får all uppmärksamhet och hjälp och kan njuta fullt ut.

tidig utlösning symtom med mera

Vilken hjälp finns att få mot tidig utlösning?

Män, ni ska inte plågas av detta, om ni ser detta som ett problem, så finns det hjälp att få! Utöver att självkänslan inför en sexuell relation kan förstöra en del. Så kan övriga livet också påverkas. Därför ska du söka hjälp så du kan komma vidare! Lite statistik, runt 250 000 svenska män får förtidig utlösning. Här är det cirka 40% som får problem av personlig karaktär också, alltså utöver sexlivet.

Det finns som vi nämnde tidigare, flera olika orsaker till att man har för tidig utlösning. Dels kan det vara mentalt och då är det samtal som ni ska börja med. Prata igenom det, var ärliga och öppna mot varandra och försök lösa problemet tillsammans. Att prata är A och O i en relation, då kan man lösa de problem man kommer att få. En annan sak ni kan testa är att ni har sex och så fort mannen känner att han är på väg att komma. Då slutar ni helt så att orgasmen ”går tillbaka”, när mannen känner att utlösningen gått tillbaka så fortsätter ni. Nästa gång han är på väg att komma, så gör ni samma sak och detta upprepar ni. På så sätt finns möjligheten att träna att inte få tidig utlösning. Detta kanske kan fungera och en bra början på att försöka komma tillrätta med problemet.

Boka tid hos en terapeut

Om ett par inte tillsammans kan prata igenom det och lösa det som vi beskrev ovan. Då finns det möjligheter att boka en tid för samtal hos en terapeut. En bra lösning då ni kan få professionell hjälp och kanske lösa problemet på det sättet. En sexterapeut kan ge er goda råd och tips men också övningar som ni kan göra. Det som också är viktigt när man lider av för tidig utlösning är att lära känna sin kropp. Det gör man enklast genom att smeka sej själv, onanera och njuta, nytta med nöje!

För att få hjälp så måste du ta reda på anledningen till att du kommer för tidigt. När du gjort det så kan du söka behandling.

ställ dej dessa frågor vid tidig utlösning

Medicinsk behandling mot tidig utlösning

Som vi nämnt, så är det vanligt att män får tidig utlösning och alltså inget att skämmas över. Mörkertalet är stort men siffran 70% har någon gång drabbats av tidig utlösning, så du förstår nog att det är mycket vanligt. Forskningen gör framsteg och det finns läkemedel att få som kan hjälpa dej att inte få utlösning direkt.

Det finns receptbelagda läkemedel som är effektiva. Dessa kan du få utskrivit av din läkare eller om du inte är bekväm med att gå till din vanliga läkare. Då finns det andra lösningar, eu apotek online där du kan söka hjälp. Många män tycker detta är en bättre lösning, man vill kanske inte prata om sådant med sin vanliga läkare. Hela familjen kanske har samma läkare och då kan en del tycka att det är pinsamt. Men det finns andra säkra och bra alternativ, vilket är bra.