Övervikt

Idag är övervikt något vanligt, speciellt i den rikare delen av världen. Dåliga matvanor, snabbmat, mycket godis och snacks, för lite sömn, för lite fysisk aktivitet. Alltså våra levnadsvanor, som är något som gör att vi blir överviktiga. Idag är detta ett folkhälsoproblem, ingen mår bra av att vara överviktig. När övervikt går över till fetma så kommer de stora hälsoproblemen. Man kan säga så här, övervikt är ingen sjukdom men fetma är en sjukdom. Här i denna artikel ska vi berätta lite mer om övervikt och fetma och vad det ger för konsekvenser för oss människor.

övervikt och fetma
Bilden lånad på www.doktorn.com

Fetma vs Övervikt

Till att börja med kan vi berätta att övervikt är ingen sjukdom. Men övervikt kan lätt övergå i fetma som är en sjukdom eftersom man då får en ökad risk för andra sjukdomar. Om din övervikt blir till fetma så kommer du förr eller senare att drabbas av olika sjukdomar.

Det kan vara högt blodtryck, diabetes typ två, utöver det så kan man få psykiska besvär. Oavsett om du är överviktig eller har fetma så kan du må väldigt dåligt psykiskt, du kanske känner att du inte duger. Samhället idag är så fixerat vid yta och utseende och för många som har några/många kilo för mycket kan det vara väldigt jobbigt. Vi är alla vackra på vårt sätt. Och sedan är det så att vårt inre som är det viktiga, glöm aldrig det!

Ta hand om din kropp

Som du förstår är det viktigt att ta hand om sin kropp, röra sej, äta rätt för att få ett bra liv och må bra. När man är yngre, då klarar kroppen mycket mer än den gör när man blir äldre, låt oss säga efter 40-50 års ålder. Därför är det viktigt att ta hand om sin kropp på ett sunt sätt redan från början, alltså redan som barn. Då är mycket vunnet och du kommer att må mycket bättre när du blir äldre. Att lägga grunden för ett hälsosamt liv tidigt är alltså mycket viktigt. Även för vår sexuella hälsa är det en fördel att hålla sund vikt, ju rörligare du är, desto bättre blir ditt sexliv. Nog så viktigt då sex är en del av livet för de flesta människor.

Apotek online

EU-APOTEKRECENSIONFRI FRAKTBESÖK APOTEK
euroClinixJa
HealthexpressJa
121docJa
TreatedJa

Bukfett och underhudsfett

Underhudsfett finns innanför huden och det är fett som vi får på våra lår och höfter. Det är farligt men bukfett är mycket farligare. Bukfett är det fett som du får kring midjan och inne i magen. Detta är alltså farligt eftersom det kan ge dej skador på levern, bukspottkörteln och blodkärlen. Utöver detta så kan bukfettet även ge en negativ påverkan på blodfetter och ditt blodtryck. Insulinet kommer att fungera sämre och detta i sin tur innebär att sockret bryts inte ner på samma sätt i kroppen, utan bryts ner sämre. Så, bukfett är värre och mycket farligare än underhudsfett, vilket kan vara bra att veta om man har övervikt.

Att leva med övervikt

Som vi nämnde så kan man må psykiskt dåligt av att ha övervikt. Det är så klart väldigt individuellt, men många av de som är överviktiga mår dåligt psykiskt på ett eller annat sätt. Man kan säga att både utsidan och insidan gör att du kan må dåligt att ha för många kilo. I dagens samhälle blir man kanske inte accepterad om man är tjock, man bedöms så ofta efter utseende och yta och det är såklart tråkigt. Det har inget att göra med hur man är som person. Men då det inte är hälsosamt att vara överviktig så är det all idé att försöka hålla sin kropp sund.

Övervikt kan också ge smärta i muskler och leder samt att du kan ha svårt att motionera. I det stora hela så tror vi att många mår dåligt av att vara överviktiga och att de flesta vill gå ner i vikt. Speciellt för hälsans skull men också för utseendets skull.

Hur går man ner i vikt? Banta?

Det är väldigt individuellt hur man kan gå ner i vikt. A och O är vad du äter och att du rör dej regelbundet. En hälsosam och sund kost är mycket viktigt. Att motionera och röra sej varje dag är också mycket viktigt, så rör dej så mycket du kan efter din egen förmåga. Lite motion är bättre än ingen motion alls. Om du har problem att gå ner i vikt trots allt du gör så bör du kontakta din vårdcentral och be om hjälp.

Det finns hjälp att få både på nätapotek och hos vården. Du kan gå till din vårdcentral. De kontrollerar ditt blodtryck, tar blodprov, mäter blodfetter och blodsocker och mycket mera. Utöver det så kan du få hjälp med dina matvanor, att få tips och råd på vad man ska äta och vad som är nyttigt är viktigt. Om du är stressad och är stress-känslig så är det viktigt att ta itu med det, stress är sällan något positivt. Så avslappning är bra för att komma i harmoni i kroppen.

Livsstilsförändringar för att hålla vikten

För många som har övervikt är det livsstilsförändringar som behövs för att få bukt med överflöds kilona. För många fungerar LCHF (Low Carb High Fat). Detta är omdiskuterat och vi ber dej att själv ta ställning för detta. Notera att det finns massor med olika typer av dieter, tips och råd gällande att gå ner i vikt. För att nämna några så finns Viktväktarna, periodisk fasta kallad 5:2 och mycket mycket mera. Då vi inte är specialister på området så får du själv söka denna information.

Räkna ut ditt BMI

Du kan själv räkna ut ditt BMI (Body mass index) och på så sätt få veta om du har undervikt, normalvikt, övervikt, fetma eller grav fetma. BMI är förhållandet mellan längd och vikt. Dock har detta sätt att mäta sin vikt i BMI en del brister. Men det ger dej en fingervisning på hur din kropp mår. Alltså en grov bild om din vikt är på en sund nivå eller inte och du ska inte blint gå efter hur ditt BMI-värde är. Några exempel är att BMI ser inte skillnad på fett och hur det är fördelat på kroppen och muskler. Då fett är ohälsosamt i stora mängder och muskler är mer hälsosamt. Du kan räkna ut ditt BMI här: www.raknabmi.se.

Du kan mäta ditt midjemått och se hur mycket farligt bukfett du har som ett komplement till att mäta ditt BMI-värde. Då detta är det farliga fettet är det klokt att ta ett midjemått för att se om du håller dej inom gränsen. Om du har ett midjemått på under 80 cm så är det ett bra värde. Men om du har ett midjemått över 88 cm så är det mindre bra och du bör försöka få bort din övervikt kring midjan.

räkna ut ditt bmi
Bild lånad från www.iform.se

Orsaker till övervikt och fetma

Det finns många olika orsaker till övervikt och fetma och några av de ska vi nämna här. När du konsumerar så många kalorier så att kroppen inte kan förbränna dom, det kan även vara ärftligt, dvs. genetiskt. Även din livsstil och dina matvanor som är orsaken till övervikt. Samt vissa läkemedel i samband med andra faktorer kan orsaka övervikt. Och viktigast av allt är att vi ska vara fysiskt aktiva och röra på oss så mycket vi kan efter egen förmåga. Det är som vi nämnt, bättre att röra sej lite än att inte röra sej alls.

När det gäller barn och ungdomar så är det extra viktigt att de rör på sej och äter sunt och nyttigt. I dagens samhälle med datorer, mobiler och surfplattor blir många barn och ungdomar mer stillasittande. Detta är ett problem och barn och ungdomar måste vara i rörelse och inte alltid sitta still. Det är väldigt vanligt att man får fetma senare i livet om man är stillasittande i sin barndom.

Kvinnor i klimakteriet kan bli överviktiga

För kvinnor kan viktuppgång ske i samband med klimakteriet.  Det beror på att ämnesomsättningen saktar ner och fettcellerna blir fler till antalet. Kroppen behöver mindre energi att driva kroppen detta innebär att allt som du konsumerar omvandlas till fett. Kvinnor i klimakteriet kan även få en del känslomässiga förändringar, tex ångest, depression och sömnsvårigheter. Det är också så att klimakteriet minskar dina muskelfibrer gradvis. Detta betyder att musklerna blir mindre och du får mer fett. Nu är det inte alla kvinnor som får dessa besvär av klimakteriet, men en del får det och övervikt är vanligt. Men du kan styra detta till viss del själv genom att du vidtar tidiga åtgärder. På så sätt kan du förebygga och slippa många av klimakteriebesvären.

Slutord

Vi kan sammanfatta detta med övervikt och fetma är inte bra för oss människor. Runda höfter och tjocka lår är bättre än att ha bukfett, som är direkt skadligt mot din hälsa. Det bästa är att äta en sund kost, röra på oss varje dag och ta hand om våra kroppar på bästa sätt. Om vi blir överviktiga så är det kanske dags att ändra kosten. Och börja röra sej mer och inte minst, lära sej att slappna av. Godis, socker, snacks, tobak (sluta röka), snus, alkohol och droger. Dessa saker är inget våra kroppar behöver så det kan vi börja med att ta bort från vårt liv. Om vi gör det så har vi mycket vunnet där. Hälsosamt leverne är idag viktigt för oss alla, barn, ungdomar, vuxna, medelålders och gamla! Ta hand om er och var rädda om varandra!