Herpes

Herpes, simplexvirus är ett virus och när du väl fått herpes så finns viruset kvar i din kropp resten av livet. Om dina herpes besvär försvinner så innebär det inte att du är fri från herpes. Det ligger kvar i kroppen och kan få besvär på nytt. Det sägs att en av tre som fått herpes kommer att få herpes igen, men oftast med lindrigare besvär än första gången man hade viruset.

Du kan få munherpes och då får du munsår och sen finns det könsherpes och då får du blåsor i underlivet. Detta viruset är väldigt vanligt om man tror att cirka 60-80% av svenska folket har munherpes eller könsherpes. Det som kännetecknar om du fått herpes är vätskefyllda blåsor som ofta gör ont.

Behandling finns att få som lindrar besvären, så var inte orolig ifall du skulle bli smittad med herpes. Det kan även vara att du får lite eller nästan ingen symtom samt att behandling finns som kan hjälp dej. I denna artikel ska vi försöka berätta lite mer om hur simplexvirus ser ut och fungerar när du får det på munnen respektive könet.

Utvalda EU apotek online

EU-APOTEKRECENSIONFRI FRAKTBESÖK APOTEK
euroClinixJa
HealthexpressJa
121docJa
TreatedJa

Munherpes

herpes munnen

När du får herpes kring munnen, munsår, så får du detta omkring munnen eller på läpparna. Symtomen som du får i början är att det kan bli så att huden blir röd, svullen, det kliar, det kan göra ont och kännas stickande. Det tar några dagar tills det blir små blåsor som är vätskefyllda och dessa sitter ofta nära tillsammans. Symtomen kan vara lite olika från person till person. Första gången du får herpes kan du få feber, lymfkörtlarna svullnar, du kan få ont i halsen. En del får nästan inga symtom alls. Så, det är väldigt individuellt hur dina symtom ser ut om du drabbas av herpes. En positiv sak är att munherpes ger dej inga ärr!

Som vi nämnde tidigare så får en utav tre att få herpes igen. Och det brukar vara lindrigare besvär och läker snabbare. Dessutom kan det vara så att du har herpes men du får inga besvär eller symtom. Så det är lite lurigt, men då detta inte är ett farligt virus och behandling finns att få. Du ska söka vård om ditt öga blir rött, tåras och gör ont och/eller om du blir mycket sjuk och om munsåren tar mer än två veckor att läka.

Så här smittar herpes

När slemhinnorna eller huden får direkt kontakt med sekretet i herpesblåsan så smittar det. När du har blåsor, då smittar du som mest och då oftast via kyssar när du har blåsorna. Undvik att ha munsex när du har munsår så du inte smittar det vidare. När du blivit smittad så tar det allt mellan två dagar till två veckor tills du får första symtomen. Tänk på att du kan ha herpes och vara helt utan symtom och du kan smitta då, trots att du inte vet om det.

När det gäller könsherpes så smittar det när du har sex. Det går att skydda sej med kondom vid sex, men då måste herpes blåsan sitta så att kondomen täcker blåsan. Mindre vanligt men det förekommer, är att ögonen kan smittas också. Värt att nämna är att med åren så kommer utbrotten av herpes mer sällan!

Det här kan du göra själv

Försök att inte röra blåsorna så läkningen kan fortgå utan att störas med infektioner som kan bli ifall du petar på blåsorna. Dessa sår läker allra bäst och snabbast om de inte utsätts för tex. smink och annat, utan att såren/blåsorna får vara så torra och rena som det är möjligt.

Om det är första gången du får herpes, oavsett om det är munherpes eller könsherpes så råder vi dej att gå till din läkare. Då kan han/hon konstatera om det är herpes du har genom att bara titta på dina blåsor. I vissa fall tar läkaren prov på blåsorna och/eller ett blodprov. Men oftast räcker det att läkaren tittar på dina blåsor, detta är ett mycket vanligt virus.

Könsherpes

Du får könsherpes i första hand när du har sex, antingen vaginalt, analt eller munsex. Symtomen är ofta mycket lindriga och det kan även vara så att du inte ens vet att du har fått herpes. De vanligaste symtomen är blåsor, sår, det gör ont när du kissar, svidande smärta, svullnad, klåda, gör ont vid beröring.

Du kan även få herpes i urinröret, vid ändtarmsöppningen, låren, skinkorna, omkring slidan, penis och pung. Nu är det så att många som får könsherpes inte ens märke det då alla inte får symtom.

Kvinnor som får herpes får blåsor på blygdläpparna och livmoderhalsen samt kan få sveda när de kissar. På män så är det på förhuden, ollonet och penisskaftet som blåsorna bildas. Både män och kvinnor kan få herpes symtom kring ändtarmen och anus. Samt feber och frossa i vissa fall.

När du får könsherpes första gången

Om du blivit smittad av viruset så kommer symtomen vanligen 3-7 dagar efter du blivit smittad. Det vanligaste är att du får ont i slemhinnorna kring ditt kön, du kan få ont i huden. Dessutom kan det svida och även kännas som det sticker och kliar, det kan bli varmt och kallt om vartannat. Därefter kommer blåsorna och du kan få feber och lymfkörtlarna i ljumskarna kan svullna. Läktiden första gången du får könsherpes är kring tre veckor.

Nästa gång du får ett herpesutbrott så kommer besvären att vara lindrigare och blåsorna läker snabbare.

Vad triggar igång ett herpes utbrott?

Det kan vara psykiskt, tex om du är mycket stressad, är trött, har mens eller har andra infektioner. Även ditt immunförsvar påverkar hur ofta du får herpesutbrott. Första året som du har herpes så kommer utbrotten några gånger. Men efterhand som åren går så blir utbrotten färre, så är det för de flesta, men inte alla. Som allt annat så är detta individuellt hur man reagerar.

När bör jag söka vård?

När du får könsherpes eller munherpes första gången bör du söka vård. Så att läkaren kan konstatera om det är herpes eller om det är något annat. Om du får variga blåsor och sår, ögat svider och om du har svåra besvär, kontakta läkare. Ring din vårdcentral, hudmottagningen eller gynmottagningen där du bor. Är du gravid så ska du kontakta din barnmorska.

Vad finns det för behandlingar mot herpes?

Du kan ta läkemedel som innehåller paracetamol som Panodil och Alvedon, detta för att stilla smärtan som blåsorna ger. Det finns även smärtstillande salvor som du kan köpa utan recept på svenska apotek. En receptfri salva som 1177.se rekommenderar är Xylocain som är en bedövande salva som du kan smörja in huden med.

Något som rekommenderas är att ha kläder som inte sitter tajt utan är löst sittande. Samt att duscha underlivet varje dag så du inte får bakterier i såren/blåsorna. Oftast går herpes över av sej själv. Om du har svåra besvär så finns det läkemedel som läkare kan skriva ut till dej. Det är samma läkemedel mot munherpes som könsherpes.

Slutord

Herpes är ett virus som du har resten av livet. Vissa får utbrott ofta, andra mycket sällan, det är inget farligt virus och det finns salvor och läkemedel som kan lindra symtomen. Försök att undvika närkontakt när du har blåsor och pågående herpesutbrott. Läs gärna vår blogg och ta del av rabatter och nyheter.

Med vänlig hälsning Lotta på www.internetapotek.eu